Havuz Bakımı

Doğayı, doğal dengeyi bozmadan havuz bakımı.

Havuz Bakımı

Havuz bakımında klor, ozon ve yosun önleyici kimyasallar kullanılır. Havuz temizliğinin ihmal edilmesi, birçok deri hastalığına neden olur. Bu nedenle düzenli aralıklarla havuz bakımı yaptırılmalıdır. Hem yüzme hem de oyun havuzlarının bakımı ihmal edilmemelidir.

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuz bakımında toz ya da tablet klor kullanılır.

Havuz temizliğinden önce gerekli klor testleri yapılarak suyun kimyasal değerleri tespit edilir. Klor testinde çıkan sonuca göre kullanılacak olan kimyasal türü ve miktarı belirlenir. Toz klor, suda daha hızlı ve kolay çözülür.

Uzun bir süre boyunca temizlenmemiş havuzlarda yosun oluşur. Yosunlu havuzların bakımında daha çok şok uygulamalar tercih edilir.

Havuz temizliğinde klor kadar filtreleme de dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Zamanla oluşan yosunlar ve kireçler filtrenin tıkanmasına neden olur. Filtrelerin de havuzlar gibi periyodik aralıklarla geçmesi ve temizlenmesi gerekir.

Havuz Bakımı Kaç Günde Bir Yapılmalı?

Halka açık yüzme havuzlarının, her gün bir kez temizlenmesi gerekir. Kişisel havuzların ise kullanım sıklığına göre değişmekle birlikte önerilen süre, yaz aylarında 2 -3 güne bir, kış aylarında ise iki haftada birdir.

Havuz Bakımında ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Havuzların çeşidine göre, uygun bakım ve temizlik yapılmalıdır.

2- Havuz temizliğinde kullanılan klor, tahriş edici bir gaz türüdür. Bu nedenle klorla temizlenen havuzlara hemen girmek birçok sağlık sorununa yol açar. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve sivilce, bu sağlık sorunlarının başında gelir. Yeni temizlenmiş bir havuza girmek, nefes darlığına, öksürüğe ve astıma da neden olabilir.

3- Bakım uygulamaları tamamlandıktan sonra en az 3 – 4 saat boyunca havuza girilmemelidir.

4- Havuz bakımında kullanılan tüm kimyasallar Sağlık Bakanlığından onaylı olmalıdır.

5- Temizliğe geçmeden önce havuzdaki klor oranı tespit edilmelidir. Çeşme Havuz & Spa olarak kullandığımız son teknoloji cihazlarımız, havuzdaki klor miktarını yalnızca birkaç dakika içerisinde tespit eder.

6- Havuz bakımında çeşitli yıkama teknikleri vardır. Bunlar arasında en çok tercih edilenleri ters yıkama ve otomatik yıkamadır. Otomatik yıkama çok daha hızlı yapıldığı için son yıllarda çok daha fazla tercih edilmektedir.

Havuz Bakımının Önemi

Havuz suyunda başta magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral bulunur. Ancak bu mineraller belli bir zaman sonra kireçlenmeye başlar. Bunun önüne geçmek için yosun önleyici kimyasallar ve klor kullanılmalıdır.